Родом з Коломиї: запіканка «Начинка» з кукурудзяної крупи від Євгена Клопотенка

З кукурудзяної крупи ми частіше за все готуємо банош або просто варимо кашу з різними доповненнями. Вона має доволі нейтральний смак, тому її завжди можна «налаштувати» під себе, додавши улюблені спеції та продукти. Разом з проєктом Фуд-гід Україною я хочу розказати вам про ще один рецепт з кукурудзяної крупи, дуже цікавий та автентичний. Це запіканка, яку готують на молоці та подають як гарнір до птиці, м’яса чи риби або навіть як своєрідну заміну пампушок до борщу чи бульйону з курки. Вона має ніжний смак, золотаву скоринку та дуже цікаву назву – «НАчинка».

Що таке «Начинка»?

Коли ми чуємо це слово, то одразу думаємо про щось, що знаходиться всередині. Але ця страва ламає стереотипи. Українська «Начинка» – це запіканка з кукурудзяної крупи, можна сказати, родичка мамалиги, поленти й баношу. Зустрічаються відомості, що «Начинку» почали готувати в 1950-х роках, коли часи були скрутні й ситні страви намагалися створювати з того, що було під рукою. Однак є свідчення, що цей рецепт існував й задовго до цього.

Історія «Начинки»

Готували «Начинку» переважно на заході України. Вона буває різною, і кожна ґаздиня її колись робила на власний смак. Натепер рецепти «Начинки» на території Галичини, а особливо на Покутті, передаються із покоління в покоління. Своєрідною столицею страви можна вважати Коломию – управління культури та туризму міської ради навіть подало її до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

За каноном готувати «Начинку» треба у печі з додаванням вершкового масла, молока, цибулі, іноді яєць. Робили її переважно на свята – Різдво, Великдень, весілля чи хрестини. Все через те, що процес запікання досить довгий, і якщо вже присвячувати страві години, то привід мав бути серйозним. Зараз же ми можемо приготувати цю смачну запіканку в духовці, не витрачаючи зайвих зусиль. Головне – мати терпіння, аби дочекатися, коли «Начинка» буде готова, бо її аромат буде спокушати вас закінчити приготування раніше.

Інгредієнти

600 мл молока
400 г кукурудзяної крупи
100 г розм’якшеного вершкового масла
2 цибулини
2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
2 лаврових листки
сіль та перець до смаку

Запіканка з кукурудзяної крупи: покроковий рецепт

Крок 1

Розігрійте духовку до 160 градусів. Наріжте дрібними кубиками 2 цибулини та підсмажте на пательні з 2 ст. л. соняшникової олії до золотавого кольору.

Крок 2

Висипте до каструлі 400 г кукурудзяної крупи, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла та цибулю. Посоліть та поперчіть до смаку, вкладіть 2 лаврових листки.

Крок 3

Поставте на маленький вогонь. Перемішуйте дерев’яною лопаткою чи ложкою, поки масло повністю не розтане.

Крок 4

Додавайте невеликими порціями молоко та продовжуйте перемішувати, всього вам знадобиться 600 мл. Коли маса загусне до консистенції густої сметани, викладіть її до керамічної форми для запікання. Ми використовували квадратну, розміром приблизно 20х20 см.

Крок 5

Накрийте форму фольгою та поставте у розігріту до 160 градусів духовку на 1,5 години. Потім зніміть фольгу та випікайте ще 40-60 хвилин.

Крок 6

На поверхні запіканки має утворитись яскрава золотава скоринка. Подавайте готову «Начинку» як гарнір до м’яса, птиці чи риби.

Готувати – це просто!